2016. március 24., csütörtök

Paprikajancsi készìtése

Paprikajancsi!


A múltkor teljesen véletlenül figyeltem fel erre a kis apróságra az egyik közösségi oldalon. Egyből az ovis éveim jutottak eszembe, és persze beugrott, hogy ilyen paprikajancsit mi is csináltunk anno. Mondanom sem kell, egyből kedvet kaptam az elkészítéséhez. Mostanság úgyis sokszor kerülget az alkotás vágya, így ennek rèszeként is fogtam bele. Bevallom én egyedül csináltam mert kislányom még csak másfél éves így inkább ő csak végterméket élvezhette ki...de azt annál inkább. Nagyobb gyerekekkel bátran hozzá lehet fogni, a kreativitás határtalan lehetőséget kínál így aztán igazán változatos paprikajancsik, kiskirályok, tulipánok na és persze paprikák készülhetnek.

Nos, akkor lássuk:

1. Lépésként keressük elő a szükséges eszközöket. Nem lesz túl nehéz hiszen minimális eszköz szükséglettel rendelkezik a paprikajancsink.
2. Egy A4- es kartonpapír egy pár gyerkőcnek elegendő lesz hiszen bőven elég egy 5 cm-es csíkot levágnunk.
3. Középponthoz igazítva behajtjuk a tetejét és az alját is. Jól meg lehet húzogatni, hiszen úgy nem fog állandóan alkotás közben kinyilni.
4. Kezdjük el felfesteni/megrajzolni a paprikát. Ez kerül a legelső oldalra. Ügyeljünk hogy a szára lent legyen a csúcsa felfelé álljon.
5. Ha a paprika kèsz akkor jöhet a Jancsika. Nyissuk ki az alját a felső paprika részt viszont hagyjuk lehajtva. Így a fejèt folytatólagos vonallal tudjuk megrajzolni.
6. Ha kész a jancsikánk, akkor kinyithajuk teljesen, majd hozzá láhatunk a tulipán tetejéhez, ami egyben a kiskirályunk is. Érdemes nem teljesen hegyes kis recèket rajzolni/ festeni, hanem inkább lágyabb sziromszerűeket. Hiszen korona ès tulipán is egyben.
7. Így már készen is vagyunk.


A mondóka hozzá  a következő:
Egyszer volt egy paprika,
Paprikából Jancsika,
Jancsikából kiskirály,
Kiskirályból tulipán.


Ahogy mondjuk a versikét úgy hajtogatjuk a paprikajancsinkat. Jó szórakozást!


Pozitív:

Nem kell semmi extra anyag, nem tart órákig és, ami szerintem a legjobb, hogy utazás során buszon, villamoson, kocsiba jól elszórakoztatható vele a gyermekünk. Természetesen gyermekkel is készülhet, addig is memorizálhatjuk a mondókáját. Logikát is fejleszt hiszen át kell gondolni mi miután rajzolható/festhető illetve figyelmességet és pontosságot is igènyel. A kreativitás itt is határtalan, hátteret is lehet neki csinálni vagy esetleg nem piros hanem sárga paprikát készíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése